Picie octu jabłkowego – skutki uboczne i właściwości

Picie octu jabłkowego – skutki uboczne i właściwości

18 stycznia 2021 1 przez redakcja

Ocet jabłkowy znany jest ludzkości już od wielu lat. Stosowano go głównie jako dodatek do potraw, które uzyskiwały dzięki niemu wyjątkowe walory smakowe.

Oprócz specyficznego smaku, ocet jabłkowy cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Poprawa odporności, działanie przeciwbakteryjne i pomoc w utracie zbędnych kilogramów to tylko niektóre z nich.

Co zawiera ocet jabłkowy?

Octu jabłkowemu przypisuje się wyjątkowe bogactwo enzymów, witamin, minerałów i składników odżywczych. Zawiera aminokwasy, związki polifenolowe oraz pektyny.

Jego bogaty skład zawiera wiele witamin. Najważniejsze z nich to m.in.:

  • Witamina A – ma wpływ na odporność organizmu oraz jakość szkliwa nazębnego,
  • Witamina E – znana jest z usuwania z organizmów wolnych rodników,
  • Witamina C – przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu,
  • Witamina B – odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy, który posiada udowodnione właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Dzięki temu hamuje namnażanie bakterii chorobotwórczych.

Liczne badania przeprowadzane na zwierzętach dowiodły, że ocet jabłkowy cechuje się właściwościami mającymi wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Zawiera silny przeciwutleniacz, a jego regularne stosowanie może obniżać poziom złego cholesterolu.

Ocet jabłkowy zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto pobudza procesy trawienne i pomaga w niestrawności, poprzez zwiększanie produkcji enzymów trawiennych.

Znany jest również ze swojego pozytywnego wpływu na odchudzanie. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego przyspiesza spalanie tłuszczu. Wpływa również na szybszą przemianę materii i ułatwienie trawienia.

Jego pozytywne właściwości przejawiają się nie tylko w kwestii dbania o zdrowie narządów wewnętrznych. Doskonale sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków pielęgnacyjnych do skóry i włosów. Jako składnik domowego toniku do skóry, może łagodzić stany zapalne, a włosom nadaje miękkości i blasku.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania octu jabłkowego 

Pomimo pozytywnych właściwości zdrowotnych, istnieją pewne przeciwskazania do stosowania octu jabłkowego.

Nie powinien być stosowany przez osoby, które zmagają się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego i trawiennego. Przeciwskazaniem są wszelkie choroby żołądka, wątroby oraz skłonności do występowania zgagi.

Możliwym działaniem ubocznym jest nadwrażliwość zębów. Picie rozcieńczonego octu przez słomkę, a następnie płukanie ust wodą, może skutecznie wyeliminować ten problem.

W wyniku picia nierozcieńczonego octu jabłkowego lub jego zbyt dużych ilości, może wystąpić poparzenie gardła. Rozcieńczanie go z wodą lub sokiem jest koniecznością.

Spożywanie nadmiernej ilości octu jabłkowego może prowadzić do znaczącego obniżenia potasu w organizmie. Może przyczynić się również do osteoporozy.

Czy ocet jabłkowy jest szkodliwy?

Stosowanie odpowiednich ilości octu jabłkowego przy jednoczesnym braku przeciwwskazań do jego picia nie jest szkodliwe.

Prawidłowe stosowanie zawiera wiele właściwości wpływających pozytywnie na stan zdrowia, jednak zaleca się szczególną uwagę przy przewlekłym stosowaniu leków. Do właściwej oceny ryzyka wpływu octu na poszczególne leki, zaleca się konsultacje z lekarzem.